Margrethe Janbu

Meg og hestene mine

 

Om meg og reisen min fra å være en vanlig hestejente i Molde til å bli sjef på et av landets største og beste ridesenter, og veien videre til å gå ut som trener og rytter på fulltid kan du lese her.

 

Margrethe:

Jeg er født i 1982 i Molde. Her vokste jeg opp, gkk på skole, og fikk hestedilla! Runderidning, rideskole, fôrrytter, og hestepasser. Jeg hadde ikke muligheten til å få meg egen hest før jeg kunne kjøpe den selv, så jeg jobbet og pusset og møkka og ordna mot å få ri litt.

 

Jeg har alltid vært flink på skolen, men jeg hadde ikke lyst til å få meg et fint yrke for å ha råd til å drive med hest på fritiden! På slutten av videregående bestemte jeg meg for å prøve å drive med hest på fulltid og se hvordan det gikk. Ble jeg lei kunne jeg alltids begynne å studere! Jeg ville ikke sitte og være 40 år og angre på at jeg ikke prøvde!

 

Jeg sendte mail til både Anky van Grunsven og Patrik Kittel og lurte på om det var mulighet for å få sommerjobb, og dermed bar det ned til Tyskland som hestepasser for Patrik Kittel! Som lønn fikk jeg erfaring, og lov til å varme opp noen av dressurhestene på ridetime! Fantastisk :) Når sommeren var over bar det opp til Evenes og et år med hest på Soltun Folkehøgskole. Sommeren etter reiste jeg ned igjen til Tyskland og ny sommerjobb hos Patrik Kittel. Så måtte jeg bestemme meg. Skulle jeg bli igjen i Tyskland, eller skulle jeg gå på skole? Jeg reiste hjem fast bestemt om å begynne på skole.

 

Etter ca en uke i Molde ble jeg ringt opp fra Soltun med spørsmål om jeg ville være hjelpelærer og stallassistent på hestelinja, studieplanene ble raskt lagt på hylla og jeg reiste tilbake til Evenskjær og jobbet neste skoleår i stedet.

 

Hva skulle jeg finne på nå? Jeg ville gå Hippologen på Flyinge i Sverige. Jeg søkte, men fikk avslag fordi jeg manglet VKI biologi. Så jeg flyttet hjem til mor og far for å ta fag som privatist og søke på hippologen igjen til neste vår. I tillegg trengte jeg å ri ekstra for å øve meg til opptaksprøven, særlig sprang, så jeg fikk meg jobb på SFO, og fikk min første helt egne hest! Riktignok på lån for et år, men jeg syns det var på høy tid å få sin egen hest å bruke tiden på, ikke bare hjelpe alle andre.

 

Paul:

En sommerdag i 2003 kom min store kjærlighet til Molde! Han var høy og mørk og kjekk, en 7 års Westfaler fra Tyskland. Pace Regal, eller Paul blant venner. Han er etter Plaisir d'Amour (Pik Bube), og Artwig (Argentan). 

 

Vi skjønte raskt at Paul ikke hadde særlig sansen for sprang, og det var egentlig helt greit, for det har ikke jeg heller. Mot våren ble Paul til salgs, jeg ville beholde hesten, droppe Hippologen (for der måtte vi jo hoppe), og finne meg en jobb hvor jeg hadde råd til å både holde hesten og betale banken penger for den. Via en jeg jobbet sammen med i Tyskland fikk jeg jobb på Østern, og resten er historie. I 2013 hadde jeg og Paul ti års jubileum. Veien har vært lang og humpete, men jeg ville aldri vært foruten! Når man lærer på den vanskelige måten lærer man det grundig! Han er verdens snilleste og greieste med et hjerte av gull, og han gjør så godt han kan! Han har rukket å lære seg det meste til Grand Prix, men han syns at stevneridning er skumle saker, så han får lov til å være best på hjemmebane! Paul er en Ferdinand, han liker best å sitte under treet og sniffe på blomster! Han er min øyensten, jeg er glad for alle de 16 årene vi fikk sammen, og jeg er veldig glad for at jeg hadde mulighet til å gi han en god pensjonisttilværelse.

 

 

Pinky:

Siden Paul og mitt ambisjonsnivå ikke helt passet sammen kom vi etter mye om og men frem til at det var på tide at jeg fikk meg en ny hest. I januar 2010 reiste jeg og Camilla Kalseth til Danmark og fant en flott unghest! Højersmindes Rositta, eller Pinky til vanlig. Etter Romanov - Don Schufro. Vi red finalen i Breeders for 5 åringer til 79,2%, finalen i Breeders for 6 åringer, som 7 års red vi Lag-NM, debuterte MA, vant vår første MA, og helt på slutten av syvårssesongen debuterte vi også Intermediaire I. Vi vant til og med Bærum Rideklubbs championat for mestvinnende senior i 2012 sesongen! I 2013,  8 års sesongen, fikk vi rutine i Lille-Tur både hun og jeg. Vi fikk også med oss tre MAer i Danmark i konkurranse med de beste hestene til Blue Hors og Helgestrand. I 2014, 9 års sesongen, kom vi opp i prosentene i Lille-Tur, tok med oss mange sløyfer hjem, debuterte Inter A, og jobber jevnt og trutt videre mot Grand Prix. 9. og 10. mai 2015 gjorde vi vår Grand Prix debut. Vi klarte det!!! Jippi!!!!! <3

 

Pinky er en fantastisk hest, atletisk, lærevilig, ridbar og helt kald i hodet! Hun kan likevel være både en drage og en kjærring, en skikkelig diva! Jeg føler meg veldig heldig som har funnet en slik hest, og håper jeg får beholde henne lenge!! Nå skal hun bruke resten av livet sitt til å øve seg på å bli en ordentlig flink Grand Prix hest, vi øver oss, og jobber for å få utvikling hele tiden.

 

 

Samtidig som jeg har jobbet på Østern har jeg fått lov til å utdanne meg til Trener I, og trener II via Norges Rytterforbund. Jeg har også lagt stor vekt på å få lært god ridning, og det har jeg fått på Østern: Tine Øye, Joachim Thomsen, Eva Karin Oscarsson, Camilla Kalseth, Jens Henrik Wagner, Camilla Sørensen og Sune Hansen. Sune har konkurrert pappaen til Pinky, Blue Hors/Glocks Romanov, og det er spennende å sammenligne de to hestene, og få gode tips og triks!

 

 

 Det ble ikke noe mere studering på meg, men jeg prøver å bli litt bedre med hest, hver dag:) ! Og hver dag er jeg glad for at jeg etter videregående prøvde å satse på det jeg er mest interessert i! Det er fint å se at man også i vår sport kan komme langt på vei med hardt arbeid og pågangsmot!

 

Lillebror:

I oktober 2013 kjøpte jeg Maximus e Blue Hors Rosoff - Voltaire, født 2009, i København. Målet for 2014 var å se om vi ble klare til 5 års klassene. Maximus, eller Lillebror som vi kaller han, er en grei kar, en stor hest med stor gang!

 

 

 

 

 

Lillebror er en stor personlighet. Snill som dagen er lang, og veldig flink! I 2014 fikk vi ridd LC på D stevne til nesten 74%! Vi red 5 års klasser til 74% og fikk flere fine plasseringer og seiere. Han fikk også debutert LA på D stevne til nesten 60% i juli. I 2015 har vi ridd 6 års klassene til 70%. I 2016 red vi vanlige MB klasser. Flere til rundt 63%. Han er en stor hest som har trengt tid på å vokse, og innimellom mister han fokus helt på stevne, og da raser det inn en 0-er eller to, og prosentene daler. Livet med unghest I guess! Fremtiden med Lillebror er spennende!!

 

Anne:

Lillebror trenger en venn, han syns at verden er litt vanskelig uten en venn, og det er ikke praktisk å ha en stor hest sammen med han hele tiden, så høsten 2014 fikk han sin egen selskapsponni! Berges My Anne. 

 

Anne er en minishettis født 2008 som er så liten at hun ikke er innridd. Hun er verdens søøøøøteste og mest fantastiske ponni!! Hun og Lillebror er bestevenner, de bor i samme boks og er alltid ute sammen i paddocken. Anne får også være med og løpe rundt i ridehuset når Lilebror trimmer, det syns hun er gøy! Hun er med over alt og er fast reisevenn når Lillebror kjører til trening eller stevner.

 

Mot slutten av 2015 ble det klart at jeg veldig gjerne ville jobbe mer "hands on" med hester og elever, og mindre på kontor med regnskap, så da kom avgjørelsen med at tiden på Østern var over og et nytt kapittel begynte. Nå har jeg base i Oslo, og jeg reiser også rundt i Oslo og omegn og underviser. I tillegg har jeg fast undervisning i Molde en helg per måned.