Margrethe Janbu

Treningsfilosofi

 

Hovedfokus: Ærlighet. Rettferdighet. Hestevelferd.

 

Ridning er fantastisk, morsomt, spennende, utfordrende, vanskelig, skummelt, og i det hele tatt ganske avansert.

Forholdet mellom hest og rytter er spesielt. Det er kommunikasjon uten ord, og det er store dyr vi holder på med. Hesten gir oss så mye. Den er lærevillig, tilgivende, og en fantastisk venn.

Sportslig suksess er en side av god kommunikasjon mellom hest og rytter. Den andre siden, som jeg syns er like viktig, er hvor mye forholdet til hesten kan hjelpe rytteren i hverdagen. Hesten gir glede, støtte og tilstedeværelse, enten hverdagen er travel eller vanskelig. Alle mennesker har bagasje. Hesten dømmer ikke, er ikke forutinntatt, baksnakker ikke, sladrer ikke, den tilgir oss de feilene vi gjør, og tar i mot tårer som renner ned i manen. 

Hensynet til hesten kommer alltid først. Gjennom respekt og forståelse for hesten kan rytteren utvikle seg selv, og hesten.  

Alle elever er likeverdige, uansett hvilket nivå man er på. Alle kan lære, både ryttere og hester, uansett nivå og alder, det gjelder å begynne i en ende. Hardt arbeid og mengdetrening er det eneste som gjelder!

Det er viktig at rytteren får en forståelse av hvordan hesten lærer, og hvordan man får en hest til å prestere. 

Det er også viktig at rytteren lærer å lese hesten og hestens kroppsspråk. Hesten leser oss som en åpen bok, og den avslører oss ganske kjapt :)

Det er viktig at rytteren er i et system, og at rytteren rir etter et system. Når man har en ABC å gå etter vet man også hva man skal gjøre når man rir seg inn i problemer og hesten ikke svarer helt som rytteren vil. Er man i et godt system har man også forutsetninger for å utvikle hest og rytter. Rytteren må ha troen på systemet den er i, og stole på at systemet virker. Gjennom trening, repetisjon og utfordringer kommer ekvipasjene seg opp igjennom klassene. At man som rytter er i et system betyr ikke at man bare kan/skal ri for en trener.

I tillegg må rytteren legge til rette for at hesten skal kunne prestere best mulig, både på trening, og i konkurranse. Hesten må ha utstyr som passer, og være fulgt opp av smed og veterinær. Hesten må også få fôr som er hensiktsmessig i forhold til den treningen den går i.

Det er viktig at rytteren har riktig fokus for rideøkten. Hvordan kan en hest prestere på topp med en sur rytter?

Mitt mål er at rytteren gjennom ridning oppnår mestring og glede. Det er viktig for meg at rytteren har en god kommunikasjon med treneren sin, og at undervisningen foregår med god pedagogikk. 

For meg er det viktig å ha fokus på det man får til, og så må man øve seg på å få til det man ikke er så god på. Ingen gjør alt perfekt, alle gjør masse feil hver rideøkt. Feil fokus, og spenninger hos rytteren gir dårlig kommunikasjon mellom hest og rytter.

For meg er hver dag med hest en glede og et privilegium.